Tobias ”Tuben” Gustafsson tar steget vidare som J18 tränare
2020-05-29 11:36
Fotograf Peter Olsson
Tobias som av alla i hallen kallas Tuben, har precis avslutat 4 säsonger som huvudtränare i vårt U16 Elitlag. Nu är det dags för nästa utmaning vilket då naturligt blir att Tuben tar över klubbens J18 satsning mot Elit. Björn som tog in Tuben i klubben är mycket nöjd att Tuben klättrar vidare i klubben och utvecklas som tränare. Tuben kommer ju även känna till de flesta av spelarna i truppen då han jobbat med några av de sedan två år tillbaka.

Tobias som är född 1990 och uppvuxen i Onsala startade sin hockeykarriär i HK Kings. Där spelade han från Hockeyskolan och ända upp till U16. Som talangfull 15-åring gjorde han debut i HK Kings A-lag som då spelade i Division 2. När det var dags för gymnasium var givetvis målet Frölunda, men tyvärr fick Tobias ingen plats och blev då istället tillsammans med en lagkamrat rekryterad till Tingsryd. Där stannade han säsongen 2006/2007 till 2008/2009. Sista året valde han att flytta på sig och avsluta säsongen med Alvesta där han spelade seniorhockey i divison 2 i tre säsonger. 2012/2013 flyttade han hem till Västkusten och då blev det spel i Varbergs HK två säsonger. Därefter flyttade han till Hanhals Kings där han var tänkt att spela i två säsonger, men tyvärr avslutades hans karriär i förväg pga en höftskada. Det blev 30 matcher i klubben.

Hur blev du tränare?

Jag var nog mycket tränare när jag spelade, gillar taktik och ha en plan. Det var givet för mig att ta steget vidare som tränare efter hockeykarriären var över. Det året när jag blev skadad fick jag fråga om jag ville bli assisterande tränare i U16 Elit. Detta tackade jag ja till och det var starten på min tränarkarriär. Säsongen efter 2015/2016 blev jag huvudtränare för Hanhals Kings U16 Elit vilket jag nu varit i fyra säsonger.

Vem är Tobias?

Jag är född och uppvuxen i Onsala. Jobbar till vardags på Micro Matic. Började spela hockey när jag var 5 år i HK Kings. Spelade även Fotboll i Tölö IF. Förutom mina år 6 år i Tingsryd och Alvesta har jag tillbringat min tid här i Kungsbacka kommun.

Fyra år som U16 Elittränare, vilka erfarenheter tar du med dig?

U16 Elitserien är mycket tuff både för tränare och spelare. Vi möter ofta mycket bra motstånd och måste överprestera i varje match. Som tränare är man ständigt under press.

Året med 2001/2003 när vi låg pyrt till in i det sista och det avgjordes i sista matcherna, dessa svåra situationer ger ju en erfarenhet.

I juniorhockeyn kan man jobba mer med spelidén från klubben samt utveckla varje individ. I U16 Elit när vi möter väldigt bra motstånd måste man frångå den taktik och den individuella utvecklingen för killarna. För att vinna matcher.

Med vår nya grupp kommer det bli strukturerade diskussioner kring spelidé och hur vi genomför den nu och framåt. Det känns väldigt positivt och ha denna grupp kommande säsong. Det är något vi saknat.

Vad för typ av hockey kan vi förvänta oss att se kommande säsong?

Jag vill se mycket fart med press. Vårda pucken, spela den framåt och ta den till mål. Helt enkelt rakt, enkelt och snabbt.

Vi frågar Tobias vad han och klubben har för målsättning kommande säsong och där är han tydlig "Målsättningen är att gå till J18 Ettan och sedan spela om J18 Elit platsen"