Välkomna till Hanhals Kings
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Välkomna till Hanhals Kings

Elof ny tränare i U16RS
2021-03-28 19:27

Nuvarande säsong går mot sitt slut och det är dags för klubben och Juniorrådet att sjösätta kommande säsongs tränare. Först ut är U16 Region Syd gänget som säsongen 2021/2022 skall ta sig an årgång 2006 som skall spela U16RS. Därför är det extra kul att klubben kan presentera en ny tränare som är uppfostrad i klubben & med en gedigen karriär bakom sig.

Du har varit i föreningen sedan 2014, kan du berätta lite mer om din bakgrund?

 

Jag har Hanhals IF som moderklubb, gjorde en ordentlig satsning på ishockeyn från jag var 14-15 år. Hade en riktigt rolig resa i Allsvenskan och Div 1. Hade förmånen att jobba med ishockeyn i ca 10 år innan kroppen sa ifrån. Höjdpunkterna är självklart alla slutspel och de gångerna man fick vara med och avancera i systemet. Även lockoutsäsongerna när alla NHL spelare kom in i ligan 2004 och 2013 var väldigt lärorika säsonger. Se Andreas Eliteprospect.

 

2014 valde du att flytta hem varför? 

 

Ja, det var inte inget självklart beslut men tillslut så valde vi att flytta tillbaka till Kungsbacka och Åsa där vi bor idag. 

 

Du avslutade med att spela 2 säsonger i Hanhals Kings, berätta lite om det 

 

Jag måste hylla Per-Olof Winnansson, redan 2010 så hörde PO av sig till mig och frågade om jag någon gång kunde tänka mig att spela för Hanhals Kings och vara en del i att avancera upp klubben i Div 1 som Hanhals Kings hör hemma. Så när jag väl flyttade hem så var det inget svårt beslut då PO hade fött tanken. Men frågan var om kroppen skulle hålla. Det var därför det inte funkade längre på Allsvensk nivå. Min sista säsong i Allsvenskan så var jag konstant skadad. Jag lyckades se till att kroppen orkade hålla ihop. Vilka säsonger jag fick vara med om här i Kungsbacka. Vi avancerade till Div 1. Jag kunde inte fått ett bättre avslut. Jag var där för att göra skillnad och gjorde 102 poäng på 72 matcher, samt fick jag med mig gruppen i att tävla 100% på alla träningar och matcher. Att vi avancerade upp i Div 1 var en otrolig lättnad och glädje. Vi skall minst ha ett Div 1 lag i Kungsbacka. Niclas Högberg tillsammans med oss spelare fick ihop det oerhört bra. Allt startade med Per Olof Winnansson. Vilket jobb han gjorde. Hanhals Kings skall vara glada för PO. 

 

Vi såg dig & din glädje på sista matchen för A-laget denna säsong, vad säger du om årets säsong?

 

Efter matchen så kom det en glädjetår inombords och håret ställde sig upp. Att få se killarna kramas och jubla efter att nå sitt gemensamma mål är makalöst härligt. Vilken känsla och man drömmer sig tillbaka till sina egna vinster och gemensamma mål som man som lag satt upp och lyckats med genom åren. Björn med tränarna som varit dessa 5 åren sedan vi gick upp 2016 har det mycket bra. Hoppas vi kan ta ett steg till inom kort.

 

Varför betyder A-laget så mycket för dig?

 

Egoistiskt så är det att få se bra ishockey i närheten. Se kommande stjärnor blomma i Kungsbacka. Max Lindroth, Pontus Andreasson med flera. Ser vi till alla ungdomar så kan de inte få ett bättre teoripass. Det är så mycket extra träning på camper idag som att snurra runt däck, åka på sidan, på ett ben och enormt mycket skills träning och det är bra. Men hur och när skall detta användas? Om man inte vet hur man screenar en motståndare, gör en enkel ingång, avlastningspass i 5-5, power play. Enkelt V-spel eller vrida en box i PK och så mycket mer, så blir man ingen ishockeyspelare. Man måste förstå att ishockey handlar om taktik, system, ramar som är uppsatta i laget kryddat med individuella skills. Därför är jag förvånad att inte fler ungdomar är på matcherna för det är där dom lär sig bli hockeyspelare kombinerat med sin egen träning. Jag skulle rekommendera ungdomarna att titta på när A-laget spelar. Men när inte A-laget spelar så träna allt vad ni orkar på camper och med laget. För att bli den spelare du vill så krävs det disciplin, kunskap och träningsmöjligheter. 

 

Kommande säsong kommer du att kliva på U16 RS, vad har du att säga om det? 

 

Oerhört inspirerande, har fått frågan tidigare men det har inte passat. Nu kände jag att det passar bra. En väldigt bra och härlig grupp som jag kommer jobba ihop med. 

 

Du har tränat 2007 tidigare, vad blir skillnaden?

 

Skillnaden blir att det är äldre killar födda 06 annars så blir det ingen förändring. Jag har drillat 07 gruppen tuffare än deras ålder. Och då menar jag inte skrik och gap. Utan krav på hur vi tränar samt all taktik. Du kan fråga de i sömnen vad ett bra gap är, hur vi tänker i en ingång, hur vi jobbar med avlastning i anfallszon, hur vi vill komma ur egen zon. Har haft en oerhörd kravbild på dessa spelare. Och de har fogat in. Jag kan sakna kravbilden på disciplin i många grupper och vad jag sett av 06 är det en väldigt bra grupp och är långt fram men jag tror jag kan krydda det med lite enkla tips på hur vi skall tänka på isen. Allt för att slå sin motståndare som lag och individuellt. Allt handlar inte om ”kör” och dribbla av ett däck. 

 

Hur kommer det sig att du är tränare? 

 

Gillar att leda och se grupper växa och framförallt se resultat på det vi jobbar med. Precis samma känsla man hade som spelare att se laget prestera efter uppsatta mål. 

 

Vilka tränare har du haft som du vill lyfta fram? 

 

Niclas Högberg betydde mycket för mig tidigt. Jag hade Niclas när jag spelade U16 RS. Tuff något oerhört men jag gillade det och köpte det och bara gasade på. Däremot fick han lugna mig när jag rev ishallar och funktionärer. Han sa ofta jag har inte råd att ha dig avstängd så lugna ner dig nu. Fick man kyla av sig ett byte sen in och gasa igen. En kommentar som fastnat är när jag var bortplockad från A-laget 17 år gammal. Satt på läktaren och tittade. Niclas spände blicken i mig och frågade ”varför är inte du på gymmet, här ifrån läktaren lär du inte ta plats”

 

Sen går det inte att komma ifrån, Torgny Bendelin. En tränare i den äldre stammen med en otrolig passion för ishockeyn. Torgny låg bakom russin-lägrerna som var starten på vår fina juniorverksamhet i JVM. Från Torgny fick jag med mig väldigt stor tro på mig själv och en kunskap i mycket detaljer som inte går att fuska med i systemet. Jag var en av kaptenerna under Torgnys tid. Extremt lärorikt. Lämnade inget till slumpen, verkligen ingenting. 

 

Vad har du för mål med kommande säsong? 

 

Det skall vi sätta tillsammans med laget och ingenting som jag kan svara på här. Men en sak är säker, vi skall göra allt för att kunna slå personbästa vecka till vecka. Jag vill också vara en del i att dessa killar kan ta steget att komma in i kommande HG som de önskar. Sen skall vi vara medvetna om att det blir tufft och kommer krävas massor av oss som grupp. 

 

Vilka fler tränare & ledare kommer du ha med dig? 

 

Jag kommer leda laget tillsammans med Joakim Aronsson och Mikael Ehrenborg samt lagledarna Fredrik Pettersson & Tärneberg. Joakim Aronsson med sin härliga inställning och goda humör bland killarna, extremt Hanhals-hjärta som jag hoppas smittar av sig. Varit med länge och älskar verkligen ishockey. Mikael med sin analytiska förmåga som kommer vara bra att ha med sig i de små detaljerna i spelet. Oerhört påläst och tar alltid uppgiften han får till 100%. 

 

Du och Peter Olsson har ju även drivit webb-tv här i Hanhals Kings. Vem skall göra det nu? 

 

Jag får köra dubbelt, den frågan fick jag av många killar i ishallen innan pandemin vem som skulle intervjua tränaren i Gicen för att jag var ju båda. Olsson hade haft en lösning, han har alla prylar man kan ha så det är minsta problemet.

 

Christian Sivemark, Ordförande i Juniorgruppen är väldigt nöjd med att Andreas Elofsson blir huvudtränare i U16RS. En välkänd profil i Kungsbackaishall. Har en bakgrund som professionell hockeyspelare och vet vad som krävs.