Säsongen närmar sig för U16RS
2022-08-22 17:02

Ny säsong väntar vårt U16RS lag som i år består av spelare födda 2007. I år har tidigare assisterade tränare Joachim Aronsson tagit över som huvudtränare men även detta året tillsammans med Andreas Elofsson och Mikael Ehrenborg som alla tre framgångsrikt var med förra säsongen med årgång 2006 som slutade topp 5.

Vi har tagit ett snack med istränare Andreas Elofsson inför säsongen.

Hej, hur har första tiden varit med U16 R S-truppen?

Väldigt bra, de nya kilarna har kommit in bra i gruppen. 07 killarna i Hanhals är ett väldigt tight gäng. Det är en grupp som har högt i tak och respekterar varandra.

Hur tänker ni kring träningen nu i början på säsongen?

Min uppgift som istränare är att bygga ett spel och system som vi kan förhålla oss till. Detta är ju även en del av killarnas utbildning inom ishockeyn. U16 R S är första året som du får lära dig att spela efter ett system. Från och med nu om du ska hålla på med ishockey så kommer du få förhålla dig till vissa riktlinjer i spelet. Detta är en start och ett år som det kommer mycket ny information. Sen fortsätter Johan Bruce med träningen off ice, där vill vi också ta kliv och gör så löpande. Vi kommer justera en del sedan förra säsongen på U16 R S och det ansvarar Johan Bruce för.

Hur känns truppen?

En härlig grupp som vill framåt, och det ska vi hjälpa killarna med. De har en glädje till sporten som vi ska förvalta och bygga på. Det handlar om lyhörda killar, som vi ska stötta att använda sina förmågor, men som också ska lära sig att göra rätt avvägningar, förhålla sig till taktiken och lägga ner det hårda jobbet för att laget ska vinna.

Hur ser ni på den kommande säsongen?

Det är en utmaning att spela och träna ett U16 lag i RS. Det är ett väldigt utmanande år för föräldrar och spelare. Det är många svåra beslut att förhålla sig till, beslut gällande skola, ishockey och de prioriteringar som detta kräver.

Vad får killarna för istränare i dig?

Jag är en tränare som är enormt engagerad och har ett driv på mina träningar som jag hoppas smittar av sig. Jag ställer höga krav och jag tycker att jag har en förmåga att nå ut med taktiken, sättet vi vill spela på. Jag har gjort ett antal säsonger i ishockeyn som spelare och som högst spelade jag Hockeyallsvenskan så det är ju klart en fördel när vi kommer till vissa situationer. Spelarna kommer även märka att vi inte spiller tid, jag gillar att pumpa på hela ispasset.

Vilka moment är prioriterade på isen?

Passningsspelet och mottagningarna sätter tonen i allt vi gör. Jag tycker alla tränarutbildningar ska starta med att tänka på att blåsa av varje gång pass och mottagningar inte fungerar. För stor del av ishockeyn handlar om hög fart och puckbehandling, men att slå en fin, bra och mjuk passning glöms lätt. Och framför allt mottagningar på backhand. Det har även seniorspelare problem med.

Sedan läggs det väldigt mycket tid till att vi som grupp lär oss hur vi vill forechecka, backchecka ta oss ur zon, försvara oss och hur vi ska sätta upp anfallspelet. Ska vi på matcherna kunna göra ett bra jobb så måste vi ha spelare som vet vad dom ska göra i alla olika situationer, det ska ingen behöva gissa sig till för då har jag som istränare misslyckats. Vi vill ha tydlighet, kunna påpeka för en kille hur han ska rätta till en forecheck, har vi då slarvat med inlärningen så kan vi tyvärr inte sätta det kravet på spelaren. Under match finns det ingen tid att rita upp nya taktiska drag utan det handlar om att förstärka det som vi jobbat med på veckorna. Det enda som kan tänkas justeras är små detaljer, som tekningar, något man sett i specialteams. Men det stora spelet ska sitta.

Vad är målet med säsongen?

Målet är att utbilda spelarna på bästa sätt och förbereda dem på kommande junior- och seniorspel. Sen har jag en förhoppning att gruppen ska spela ihop sig under de kommande fyra åren, för att ta klivet upp med Hanhals i J20 Regional. Jag är helt övertygad om de når J20 Regional om tre år. Ett delmål på vägen är givetvis J18 Regional.

Hur behåller vi våra spelare till nästa säsong, och gymnasiet?

Jag vet att Hanhals har alla möjligheter att ge dessa killar en resa in i ishockeyn. För att nå toppen kan inte alla gå samma väg och många har för bråttom att flytta hemifrån. Nyckeln till framgång för Hanhals är att hitta en sportsligt ansvarig gymnasieinstruktör som också är föreningens J18-tränare. Genom alla år har våra framgångsrika ungdomslag haft en gemensam nämnare, uthållighet på ledarsidan. Det är också en bidragande faktor för klubbarna på extrem elitnivå. Sam Hallam och Roger Rönnberg är tydliga exempel på konsekvent och långsiktigt ledarskap. Med gemensam vision och bibehållen tränarstab genom junioråren skapar vi trygghet, gemenskap och utveckling.

Ledarstab U16 R S säsongen -22-23
Joachim Aronsson Huvudtränare